Aanbevelingen tot de meest ideale zithouding.

ACHTER HET BEELDSCHERM:

Zithoogte: de hoek tussen de lijn van het heupbeen en het onderbeen moet ± 90º zijn.

Voeten: de voeten vlak op de grond plaatsten. Is dit bij de correcte zithoogte mogelijk, dan is een voetensteun niet noodzakelijk. Staan de voeten niet vlak op de grond, dan moet dit met een voetensteun gecorrigeerd worden.

Lendensteun: de onderrug moet in rechte stand volledig ondersteund worden. In deze stand mag het contact met de rugleuning niet verloren gaan. De hoogte van de lendensteun moet in de natuurlijke holte van de rug vallen.

Werkbladhoogte: bij afhangende bovenarmen moet met 90º gebogen ellebogen, de polshoogte gelijk zijn aan de hoogte van het middendeel van het toetsenbord, of de hoogte van de muis. De werkbladhoogte staat dus in relatie tot de ellebooghoogte bij een correct ingestelde stoel.

Positie van het beeldscherm: de afstand van het beeldscherm tot de ogen moet tussen de 50 cm en 70 cm zijn. Ziet de gebruiker op deze afstand niet scherp, dan kan dit met een zgn. beeldschermbril gecorrigeerd worden (F=70cm.). De hoek, die de ogen moeten maken met de boven- en onderkant van het scherm dient ± 30º te bedragen. Het is beter, de gebruiker te dwingen, om bij het kijken naar het scherm de kin iets in te trekken, dan de nek hol te maken.

Concepten: zorg voor voldoende conceptruimte. Concepten kunnen tussen scherm en toetsenbord geplaatst worden. Een concepthouder kan hierbij een oplossing zijn.

Numerieke werkzaamheden: bij veelvuldig werken met het numerieke deel van het toetsenbord, moet voldoende ruimte gecreëerd worden, om het bord te kunnen verplaatsen in zijwaartse richting. Een los numeriek toetsenbord is eventueel praktisch.

Orde en netheid: zorg voor een goed opgeruimd bureau. Geen dozen plaatsen onder bureaus. Ruim de post bij binnenkomst meteen op.

SCHRIJFWERKZAAMHEDEN:

Bij uitsluitend schrijfwerkzaamheden moet het werkblad ongeveer 4 cm hoger geplaatst worden.

ALGEMENE AANWIJZINGEN:

  • Let er op, dat het hoofd niet te ver naar voren gehouden wordt. Het gezichtsvermogen eventueel controleren.
  • Plaats het beeldscherm dusdanig, dat er door invallend licht geen hinderlijke reflecties op het scherm ontstaan. (positie scherm, zonwering sluiten, een beeldschermfilter is zelden een goede oplossing)
  • Stel het contrast van het scherm niet té scherp in.
  • Zorg voor een goede correctie bij ver-, of bijziendheid.
  • Werkstations horen niet op het werkblad thuis!
  • Zorg, dat u zelf een goede fysieke conditie hebt.

CHECKLIST

  • Let er op, dat het hoofd niet te ver naar voren gehouden wordt. Gezichtsvermogen eventueel controleren.

  • Plaats het beeldscherm dusdanig, dat er door invallend licht geen hinderlijke reflecties op het scherm ontstaan (positie scherm, zonwering sluiten, een beeldschermfilter is zelden een goede oplossing).

  • Stel het contrast van het scherm niet té scherp in.

  • Zorg voor een goede correctie bij ver-, of bijziendheid.

  • Werkstations horen niet op het werkblad thuis!

  • Zorg, dat u zelf een goede fysieke conditie hebt.

ErgonoMeijs tips zithouding bureauwerk