LAPTOPS

In toenemende mate wordt er binnen bedrijven gewerkt met laptops. Het is een instrument, wat niet meer weg te denken is in onze samenleving. Het werken met laptops houdt echter een groot gevaar in.

Werken met laptops mag, omdat de laptops niet voldoen aan het beeldschermbesluit, slechts 2 uur per werkdag plaatsvinden. Na twee uur werken loopt men toch grote risico’s, om lichamelijke overbelastingsklachten te ontwikkelen. De toetsenborden van laptops zijn dusdanig geconstrueerd, dat een goede ondersteuning van de polsen c.q. onderarmen ontbreekt. Er zal dus overbelasting van de hals en schouderspieren ontstaan.

Dit is electromyografisch eenvoudig te meten. De eerste aanbeveling is dus het werken met een extern toetsenbord, met daarbij een externe muis. Zonder een extern toetsenbord is ook de afstand tot het beeldscherm veel te kort en werkt men met een veel te holle nek. Dit geeft overbelasting van de nekwervelkolom. Om dit aan te passen dient er een laptopsteun gebruikt te worden, zodat de hoogte van het scherm gelijk wordt aan een normaal beeldscherm. (zie ook de zitkaart) In combinatie met een extern toetsenbord ontstaat nu een gezonde situatie en voldoet de laptop aan het beeldschermbesluit.

Het kan noodzakelijk zijn een splitterkabel te gebruiken om de externe muis aan te sluiten en er bestaan natuurlijk ook dockingstations voor laptops, waardoor de situatie veel gaat lijken op een normale beeldschermwerkplek, maar is de laptop aan vervanging toe, dan is ook het dockingstation overbodig. Dit is dus een kostbare oplossing! Sommige fabrikanten maken losse dockingblocs, waarop zeer snel alle randapparatuur aangesloten kan worden. Dit is een gemakkelijke, goedkope en zeer praktische oplossing.

VERBETERPUNTEN

De gehele procedure leidt tot het aangeven van diverse verbeterpunten, welke door ErgonoMeijs omgezet worden in concrete verbeteringen van de aangetroffen situatie.

  • Overzicht trainingen

  • De zitkaart

  • Meting fysieke belastbaarheid